SundancebulldogsLeavitt, Alternative en Continental Bulldog
 


X-rays of röntgenfoto's van heupen, ellebogen en rug. Waar gaat dit over?
Tegenwoordig laten meer en meer fokkers hun Bullen röntgenen. Sommigen alleen de heupen (HD), anderen doen ook de ellebogen (ED) of ook nog, zoals wij, de rug op Spondylose. Op zich is dat een positieve ontwikkeling, maar alles valt en staat bij de beoordeling van deze foto's.
Het beoordelen van deze foto's is absoluut niet simpel en moet overgelaten worden aan specialisten. De meeste dierenartsen wagen zich hier ook niet aan.
Inmiddels hebben wij al enige jaren ervaring met het röntgenen van Bullen.
Wij röntgenen onze honden op een leeftijd van 18 maanden, om te zien of deze dieren geschikt zijn voor ons om mee verder te fokken. Dit betekent dus niet dat wanneer een hond niet geschikt is voor het fokken, de heupen te slecht zijn om als een normale huishond uistekend door het leven te gaan.


slechte heup  (E2)                                                      


   goede heup (A1)Wij stellen erg hoge gezondheids eisen aan de Bullen waar we mee fokken, dus ook zeer zeker aan röntgenfoto's. Enige jaren geleden lieten wij onze x-rays beoordelen in Amerika, later in Nederland en nu in Duitsland.
Ons is gebleken dat er een groot verschil is in het beoordelen van foto's door diverse radiologen, wij hebben diverse voorbeelden van x-rays die in Amerika goed zijn bevonden, maar door onze radioloog twee gradaties slechter zijn beoordeeld. 

Dit kan dus inhouden dat een Bull dan door ons uit de fok wordt gehaald.
Natuurlijk is het niet simpel om foto's te beoordelen, het is geen kwestie van de foto's tegen het licht houden en dan maar even kijken of het er goed uit ziet. Ellebogen zijn een kunst op zich om te beoordelen, bij de heupen moet ook de Nordberghoek gemeten worden.


Voor ons geldt dat alleen het beste goed genoeg is, daarom röntgenen wij in samenwerking met de Old Type Breeders Association e.V. (OTBA) onze Bullen in Duitsland. bij de G.R.S.K. e.V. Wij laten de foto's digitaal maen, dit geschiedt verplicht onder verdoving van de hond. Zodoende kan de radioloog de hond in de perfecte houding houden om de x-rays te maken. Verkeerd gemaakte foto's kunnen een uitslag positief beïnvloeden en dat is vanzelfsprekend niet de bedoeling. Bijkomend voordeel van de verdoving is ook dat de dierenarts in alle rust de hond verder kan controleren, denk daarbij aan ogen en gebit.
Gelukkig sluiten steeds meer Old English Bulldog fokkers zich aan bij de OTBA e.V. en laten ook eigenaren hun Bullen röntgenen via deze organisatie. Daardoor krijgen wij steeds meer inzicht in de ontwikkeling van de Old English Bulldog. Ook zien we op deze manier meer uitstekende Bullen die eventueel beschikbaar zijn voor de fok. Dit komt de gezondheid van dit ras alleen maar ten goede.

 

E-mailen
Bellen
Map