SundancebulldogsLeavitt, Alternative en Continental Bulldog
 


In onze huidige samenleving is het van groot belang dat uw Old English Bulldog goed wordt opgevoed. Het 'werken' met de hond, of het nu tijdens georganiseerde trainingen is of informeel in de huiskamer of tijdens de wandeling, biedt de hond een kans om zowel lichaam als geest bezig te houden. Een hond die lichamelijk en mentaal voldaan is, is een veel prettiger huisgenoot dan een hond die zijn energie niet kwijt kan. Daarnaast versterkt samen trainen de band tussen baas en Bulldog. Hierna volgt een uitleg over diverse cursussen en sporten.
Puppycursus
Wij adviseren dat elke pup, of belangrijker nog: elke baas, een puppycursus zou moeten volgen. Zo'n cursus brengt de pup de eerste en belangrijkste beginselen van gehoorzaamheid bij. Daarnaast is het een belangrijk onderdeel van een goed socialisatieprogramma. Ook als u vroeger al eens een hond gehad heeft of al honden heeft, raden wij U daarom aan om een puppycursus te volgen. Inzichten in trainingsmethoden veranderen immers met de tijd. Ga eventueel voordat U uw pup krijgt al eens kijken bij de hondenschool van uw keuze, om te zien of de training en instructeur U aanspreken.
Jonge hondencursussen
Na de puppycursus is uw hond nog zeker niet 'klaar'. Juist wanneer honden in de puberteit komen, ervaren veel mensen problemen met hun hond. Door een vervolgcursus voor jonge honden gaat U verder met de gehoorzaamheid van uw Bulldog en dat is van belang indien u een fijne en betrouwbare kameraad wilt. Dergelijke cursussen heten bij elke hondenschool of Kynologenclub anders. Informeer bij uw eigen school wat een geschikte cursus is voor U en uw Bulldog.
Gedrag en Gehoorzaamheid (G&G)
Gedrag en Gehoorzaamheid is gehoorzaamheid voor gevorderden. Er zijn vier verschillende programma's (GG Beginners, GG I, GG II en GG III) met elk hun eigen oefeningen. Examens worden afgenomen door officiële keurmeesters. Deze sport, want dat is het eigenlijk, kan waarschijnlijk het best worden gezien als een uitdaging voor de baas om de hond gemotiveerd te houden bij het aanleren van soms wat statische oefeningen. Met de juiste training en doorzettingsvermogen is er geen reden waarom er met een Old English Bulldog geen diploma's gehaald kunnen worden.
Treibbal
Een relatief jonge sport, ontwikkeld in Duitsland. De bedoeling is dat de hond een aantal grote ballen naar een doel 'drijft'. De baas geeft vanuit het doel aanwijzingen, en moet de hond dus op afstand kunnen sturen. Erg leuk en fysiek niet belastend.
Speuren of mantrailing
Uw Bulldog leert hier om het spoor van een persoon te volgen. Voor een hond is dit heel natuurlijk gedrag, maar het moet wel eerst duidelijk worden wat u van uw hond wil. De moeilijkheidsgraad van een spoor is afhankelijk van de ondergrond, wind, versheid en afleidingen (zoals kruisende sporen). Vooral leuk omdat u uw hond moet leren 'lezen', want honden geven op subtiele wijze aan of ze nog op een spoor zitten of niet.
Ringtraining
Bent u van plan om uw Bulldog te gaan showen, dan kunt U eventueel een ringtraining te volgen. Hier leert de hond om in het juiste tempo te draven en om stil te staan en zich door vreemden te laten betasten. De baas leert ondertussen hoe de hond het beste gepresenteerd kan worden. Ook als u geen showambities heeft, is het in sommige gevallen te overwegen om ringtraining te volgen, bijvoorbeeld als uw hond niet gesteld is op vreemde mensen. Door wekelijks op een positieve manier aan vreemde mensen te worden blootgesteld, kan de hond hier beter mee om leren gaan.
Agility
Agility of behendigheid is een sport waarbij de hond, begeleid door stemcommando's en gebaren van de baas, zo snel mogelijk foutloos een parcours van hindernissen moet afleggen. Landelijk worden wedstrijden georganiseerd, maar het is natuurlijk ook mogelijk om recreatief te trainen. Veel Bulldogs hebben plezier in deze sport, en het is fantastisch om een getrainde hond op snelheid een parcours te zien nemen.
Rally-O
Rally-Obedience is een sport, waarbij met de hond een parcours wordt afgelegd. Onderweg worden ca. elke 5 meter oefeningen uitgevoerd, die door bordjes worden aangegeven. Ook dit is een wedstrijdsport: er zijn vier verschillende klassen in Nederland, en door kwalificaties te halen is het mogelijk naar een hogere klasse te promoveren. Voordeel voor veel mensen van Rally-O in vergelijking met G & G is dat het hier is toegestaan om de hond verbaal aan te moedigen en gebaren te gebruiken.
Fietsen met de hond
De hond naast de fiets laten lopen is een populaire manier om de hond beweging te geven en conditie op te bouwen. Hierbij is het belangrijk om pas te beginnen als de hond volwassen is (18 maanden), en om de afstand langzaam op te bouwen. Is het warmer dan 19 graden, ga dan niet fietsen, want de hond kan snel oververhit raken. Controleer regelmatig de voetzooltjes op slijtplekjes.
Hersenwerk
Om de honden geestelijk uit te dagen, doen wij veel denkspelletjes met ze.
Zoeken met allerlei materialen en voorwerpen.
En als beloning krijgen ze wat lekkers.
Voor de honden is dit een geweldige uitdaging
kijk eens op mijn facebooksite
Een voorwaarde voor  de intensievere sporten is, dat uw hond gezond is en geen overgewicht heeft. Laat uw hond bij twijfel door de dierenarts nakijken.

 

E-mailen
Bellen
Map